Impact of public policy interventions on welfare of cocoa farmers in Ghana and Togo.

Fecha
2021-12
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Editor
Universidad EARTH
Resumen

Over 70 % of the world’s cocoa is produced by small-scale farmers in West Africa playing a major role in the economic development of the individual countries. However, the present conditions of cocoa farmers remain a concern. They are challenged with low per capita income and inadequate access to technical assistance. For this reason, governments and various organizations have implemented public policies and interventions for the overall wellbeing of the cocoa farmers. This study analyzes the welfare impacts of the Living Income Differential (LID) and a capacity building program in Ghana and Togo, respectively. The study was carried out in two regions in Ghana and one region in Togo. In both countries together a total of 202 randomly sampled farming households were interviewed. A questionnaire covered variables on household economic welfare, investments, the overall perspective of farmers on the various public interventions farming activities, and socio-economic data. The data was analyzed using multivariant linear regression models indicators for welfare using the statistical software, Stata. Qualitative analyses of farmers perspectives on public interventions and governmental programs were done using SPSS The findings indicated a positive effect on welfare indicators, namely total production, total value of assets, and total expenditure. However, there were no robust results in the influence on food choices. The findings also sampled out the governmental programs, extension services and off farm employment as important characteristics which had a positive impact on the three welfare indicators. Hence it is crucial to encourage more trainings for cocoa farmers to make important decisions on their daily farming activities. It is also commendable to incentivize the continuation of such interventions as they would be a great influence on the farmers' future investment choices. The Plan Nationale de Development 2018-2022 (PND 2018-2022) has helped cocoa farmers in the selected locality acquire more exposure to new technologies through the workshops they attended. Although the program is ongoing, the impact has been already perceived. Expectantly, the positive impact will increase as its approaching closure date. The predicted impact based on the answers from the survey that was done are promising.


Más del 70 % del cacao mundial lo producen los pequeños agricultores de África Occidental, que desempeñan un papel importante en el desarrollo económico de cada país. Sin embargo, las condiciones actuales de los productores de cacao siguen siendo preocupantes. Se enfrentan a una renta per cápita baja y a un acceso inadecuado a la asistencia técnica. Por ello, los gobiernos y diversas organizaciones han puesto en marcha políticas públicas e intervenciones para el bienestar general de los productores de cacao. Este estudio analiza el impacto en el bienestar del Diferencial de Ingreso Vital (DIV) y de un programa de desarrollo de capacidades en Ghana y Togo, respectivamente. El estudio se llevó a cabo en dos regiones de Ghana y una región de Togo. En ambos países se entrevistó a un total de 202 hogares agrícolas seleccionados al azar. Un cuestionario abarcaba variables sobre el bienestar económico de los hogares, las inversiones, la perspectiva general de los agricultores sobre las diversas actividades agrícolas de las intervenciones públicas y datos socioeconómicos. Los datos se analizaron mediante modelos de regresión lineal multivariante con Stata con indicadores de bienestar. Los análisis cualitativos de las perspectivas de los agricultores sobre las intervenciones públicas y los programas gubernamentales se realizaron con Spss. Los resultados indicaron un efecto positivo en los indicadores de bienestar, a saber, la producción total, el valor total de los activos y el gasto total. Sin embargo, no se obtuvieron resultados sólidos en la influencia sobre la elección de alimentos. Los resultados también señalaron los programas gubernamentales, los servicios de extensión y el empleo fuera de la granja como una característica importante que tuvo un impacto positivo en los tres indicadores de bienestar. Por lo tanto, es crucial fomentar más formación para que los productores de cacao tomen decisiones importantes sobre sus actividades agrícolas diarias. También es encomiable incentivar la continuación de este tipo de intervenciones, ya que según los agricultores tendrá una gran influencia en sus decisiones de inversión en el futuro. El PND (Plan Nacional de Desarrollo) ha ayudado a los cultivadores de cacao de la localidad seleccionada a familiarizarse con las nuevas tecnologías a través de los talleres a los que han asistido. El programa aún está en marcha, pero ya se notan los efectos. Es de esperar que el impacto positivo aumente a medida que se acerque la fecha de cierre. El impacto previsto, basado en las respuestas de la encuesta realizada, es prometedor.

Descripción
Palabras clave
CACAO, IMPACTO ECONOMICO, ANALISIS ECONOMICO
Citación