A Business model on food products derived from orange-fleshed sweet potatoes to enhance nutrition security.

Fecha
2020-12
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Editor
Universidad EARTH
Resumen

One in every four people suffer from ‘hidden hunger’, which is a lack of essential micronutrients (vitamins and minerals) in the diet. In sub-Saharan Africa, 48 % of children between six months and 59 months old are vitamin A deficient which results in blindness, long-term illnesses and even death. Many strategies have been adopted over the years to solve vitamin A deficiencies including pill supplements, but these solutions yielded little success due to poor accessibility. An emerging alternative with promising potential is the use of underutilized, biofortified, vitamin A-rich, orange- fleshed sweet potato (OFSP) varieties which are high yielding, accessible to smallholder farmers and adaptable to our local climates. One small OFSP root of approximately just 100 g can meet the daily vitamin A needs of a child; thus, food-based approaches promoting the consumption of vitamin A-rich foods such as the OFSP through value-addition can significantly reduce vitamin A deficiencies. This project aimed to develop OFSP value-added products (chips and flour) and evaluate the technical, financial and market feasibility of these products comparing them to the primary production of OFSP. The proof of concept was used as a basis to select the most viable business model to commercialize the products in Zimbabwe. The results from this study indicate that fresh OFSP can be consumed as a vitamin A supplement and the derived products (chips and flour) can compete with similar products in the market. All three business models (primary production of OFSP, flour and chips production) are feasible, but the primary production model is the most viable for a startup with limited financial resources. A hybrid model which incorporates all the models and produce higher product volumes is even more profitable due to economies of scale. The sweet potato value chain in Zimbabwe is a growing market with massive potential to enhance nutrition security and create economic opportunities for farmers.


Una de cada cuatro personas sufre de "hambre oculta", que es la falta de micronutrientes esenciales (vitaminas y minerales) en la dieta. En África subsahariana, el 48% de los niños de entre seis y 59 meses tienen deficiencia de vitamina A, lo que provoca ceguera, enfermedades crónicas e incluso la muerte. Se han adoptado muchas estrategias a lo largo de los años para resolver las deficiencias de vitamina A, incluidos los suplementos de píldoras, pero estas soluciones tuvieron poco éxito debido a su poca accesibilidad. Una alternativa emergente con un potencial prometedor es el uso de variedades de camote naranja (OFSP) subutilizadas, biofortificadas y ricas en vitamina A, que son de alto rendimiento, accesibles a los pequeños agricultores y adaptables a nuestros climas locales. Una pequeña raíz de OFSP de aproximadamente solo 100 g puede satisfacer las necesidades diarias de vitamina A de un niño; por lo tanto, los enfoques que promueven el consumo de alimentos ricos en vitamina A como el OFSP a través del valor agregado pueden reducir significativamente las deficiencias de vitamina A. Este proyecto tuvo como objetivo desarrollar productos de valor agregado de OFSP (chips y harinas) y evaluar la viabilidad técnica, financiera y de mercado de estos productos comparándolos con la producción primaria de OFSP. La prueba de concepto se utilizó como base para seleccionar el modelo comercial más viable para comercializar los productos en Zimbabwe. Los resultados de este estudio indican que la OFSP fresca puede consumirse como suplemento de vitamina A y los productos derivados (chips y harina) pueden competir con productos similares en el mercado. Los tres modelos comerciales (producción primaria de OFSP, producción de harina y chips) son factibles, pero el modelo de producción primaria es el más viable para una empresa de inicio con recursos financieros limitados. Un modelo híbrido que incorpora todos los modelos y produce mayores volúmenes de productos es aún más rentable debido a las economías de escala. La cadena de valor del camote en Zimbabwe es un mercado en crecimiento con un enorme potencial para mejorar la seguridad nutricional y crear oportunidades económicas para los agricultores.

Descripción
Palabras clave
PROCESAMIENTO DE ALIMENTOS, BATATAS, IPOMOEA BATATAS, HARINA, BOCADILLOS, VALOR NUTRITIVO, ESTUDIOS DE FACTIBILIDAD
Citación