Collaborative design for food security alternatives with women in Kaoma, Zambia.

Fecha
2020-12
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Editor
Universidad EARTH
Resumen

Agriculture in Africa is currently facing many problems like climate change, lack of agricultural inputs and changes in precipitation and disasters like droughts, which possess a threat to agriculture in different countries including Zambia. Zambia farmers are mostly dependent on rain season for their crop production hence, innovation systems need to be harnessed for agriculture production and storage in order to develop and diffuse new technologies to support the agricultural production. Women play a critical role in all aspects of agriculture activities in Nkeyema and Zambia at large they are believed to be the backbone of the rural economy and as primary caregivers to families and communities, women provide food, nutrition, they are the human link between the farm and the table. The objective of this study is to provide innovative ideas for food security alternatives for women in Kaoma Community aimed at improving agricultural production and standards of living. The study was based in Nkeyema district in the Western Province. Data was collected through two questionnaires: online and physical. The online questionnaire was conducted through a Facebook Community Group, whereas the physical questionnaire was door to door in which Nkeyema women participated, of which the focus group was selected for the case study. Based on the data collected, the authors concluded that the women need training in sustainable agricultural practices in the production of manure to cover for fertilizer shortages, rainwater harvesting and formation of women cooperative that would equip women with the right skills to improve production


La agricultura en Ɓfrica se enfrenta actualmente a muchos problemas como el cambio climĆ”tico, la falta de insumos agrĆ­colas y cambios en las precipitaciones, y desastres como las sequĆ­as, que representan una amenaza para la agricultura en diferentes paĆ­ses, incluida Zambia. Los agricultores de Zambia dependen principalmente de la temporada de lluvias para la producciĆ³n de sus cultivos, por lo tanto, sistemas de innovaciĆ³n deben aprovecharse para la producciĆ³n agrĆ­cola y el almacenamiento con el fin de desarrollar y difundir nuevas tecnologĆ­as para apoyar la producciĆ³n agrĆ­cola. Las mujeres desempeƱan un papel fundamental en todos los aspectos de las actividades agrĆ­colas en Nkeyema y Zambia en general. Se cree que son la columna vertebral de la economĆ­a rural y, como principales cuidadoras de familias y comunidades, las mujeres proporcionan alimentos, nutriciĆ³n, son el vĆ­nculo humano entre las fincas y la mesa. El objetivo de este estudio es brindar ideas innovadoras sobre alternativas de seguridad alimentaria para las mujeres de la comunidad de Kaoma destinadas a mejorar la producciĆ³n agrĆ­cola y los niveles de vida. El estudio se basĆ³ en el distrito de Nkeyema en la provincia occidental. Los datos se recopilaron a travĆ©s de dos cuestionarios: en lĆ­nea fĆ­sico. El cuestionario en lĆ­nea se realizĆ³ a travĆ©s de un Grupo Comunitario de Facebook mientras que el cuestionario fĆ­sico fue puerta a puerta. En este participaron mujeres de Nkeyema sirviĆ³ para seleccionar el grupo focal para el estudio de caso. Con base en los datos recopilados, los autores llegaron a la conclusiĆ³n de que las mujeres necesitan capacitaciĆ³n en prĆ”cticas agrĆ­colas sostenibles en la producciĆ³n de estiĆ©rcol para cubrir la escasez de fertilizantes, sistemas de recolecciĆ³n de agua de lluvia y formaciĆ³n de cooperativas de mujeres que capaciten a las mujeres con las habilidades adecuadas para mejorar la producciĆ³n.

DescripciĆ³n
Palabras clave
MUJERES EN LA AGRICULTURA, CAPACITACION AGRICOLA, COOPERATIVAS AGRICOLAS, ZAMBIA
CitaciĆ³n