Extraction of a biodegradable polymer from second-grade cassava starch.

Fecha
2021-12
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Editor
Universidad EARTH
Resumen

Cassava is one of the major crops produced in Costa Rica, and as one of the top exporters in the world, there is a lot of competition in its production. In the area of Siquirres, the farmers cultivate cassava as a means for exportation. However, farmers in this area have been losing over 40 % of their cassava harvest yield due to quality control regulations. For exportation purposes, first grade cassava is always the priority, where second and third grades are either sold at a very low price or the clients do not purchase it at all. The hard work and dedication invested into the cassava production without earning the anticipated benefit is quite a challenge and financial loss. The objective of this investigation is to characterize this second-grade cassava being produced in Siquirres according to its physiochemical properties and to extract its biopolymer for possible bioplastic production. The starch of the cassava contains many functional properties, rendering a wide variety of products for industrial and culinary purposes. One main characteristic of the cassava starch is the gel that is formed when heat is applied, and the mixture of this gel with other materials can produce a biodegradable plastic. There is a need now to reduce the use of plastic worldwide, and there are many companies that are now investing in biodegradable plastic to be more ecofriendly.


La yuca es uno de los principales cultivos producidos en Costa Rica, siendo uno de los principales exportadores de yuca en el mundo existen muchas competencias en su producciĆ³n. En el Ć”rea de Siquirres, los agricultores cultivan mandioca como medio de exportaciĆ³n, sin embargo, los agricultores de esta Ć”rea han estado perdiendo mĆ”s del 40 % de su rendimiento de cosecha de mandioca debido a las regulaciones de control de calidad. Para fines de exportaciĆ³n, la yuca de primera calidad es siempre la prioridad, donde la segunda y tercera calidad se vende a un precio muy bajo o los clientes no compran nada. El arduo trabajo y la dedicaciĆ³n invertidos en la producciĆ³n de yuca y no obtener la recompensa necesaria es todo un desafĆ­o y una pĆ©rdida financiera. El objetivo de esta investigaciĆ³n es caracterizar esta yuca de tercera calidad que se produce en Siquirres y extraer su biopolĆ­mero para una posible producciĆ³n de bioplĆ”sticos. El almidĆ³n de la yuca contiene muchas propiedades funcionales, por lo que rinde una amplia variedad de productos para fines industriales y culinarios. Una caracterĆ­stica principal del almidĆ³n de yuca es que cuando se aplica calor se forma un gel, la mezcla de este gel con otros materiales puede producir un plĆ”stico biodegradable. Ahora existe la necesidad de reducir el uso de plĆ”stico en todo el mundo, ademĆ”s, hay muchas empresas que ahora estĆ”n invirtiendo en plĆ”stico biodegradable como un medio para ser mĆ”s respetuosos con el medio ambiente.

DescripciĆ³n
Palabras clave
ALMIDON DE CASABE (MANIHOT ESCULENTA), MANDIOCA, BIOPOLIMEROS, PLASTICOS, MANIHOT ESCULENTA
CitaciĆ³n