An Analysis of the economic welfare of farmers in the cocoa industry of Ghana.

Fecha
2020-12
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Editor
Universidad EARTH
Resumen

This The economy of Ghana largely depends on agriculture which accounts for nearly 30% of overall Gross Domestic Product. Among the agricultural products, cocoa has a predominant role. Ghana is presently the world’s second largest producer of cocoa beans after the Ivory Coast. According to the Bank of Ghana, export receipts of cocoa beans and products for the first quarter of 2011 were USD 859.4 million, accounting for about 61 percent of total export earnings as compared with USD 682.5 million at 48.8 percent in the previous year. Public policies have incentivized the production of cocoa. This has generated economic benefits for farmers and the country as a whole. There is, however, reason to believe that this might have caused over-specialization in some cases. This study examines the effects of crop diversification on the welfare of Ghanaian cocoa farmers. The locations chosen for this study were Suhyen, Asokore and Oyoko, three villages in the New Juaben District of the Eastern Region of Ghana. A total of 151 households were sampled using a simple random technique. Structured questionnaires were designed and the data was collected through in person interviews. The questionnaires collected information on household economic welfare, crop diversification and a number of other household and farm attributes in order to control for their effects. The gathered information also provided some general insight on the nature of their households and farming activities. The data was analyzed in a series of multivariate linear regression models which combined alternative indicators for welfare and crop diversification. The findings suggest that crop diversification has a positive effect on welfare, measured by total production value and total asset value. However, in the case of total production value this is highly dependent on the productivity and income generating capacity of these alternative crops. It is therefore recommendable that cocoa promoting policies do no lose sight of the importance of alternative crops for small-holders and are complemented by capacity programs that help small-holders exploit the maximum benefits that can be derived from these crops. The findings also generated clear insights on cocoa farming itself. Per acre productivity increased welfare. And among the many determinants of productivity, the age of cocoa plantations stood out. It is therefore prudent for policies to pursue increases in land productivity in general, and rejuvenation of cocoa plantations in particular.


La economía de Ghana depende en gran medida de la agricultura, que representa casi el 30% del Producto Interno Bruto total. Entre los productos agrícolas, el cacao tiene un papel predominante. Ghana es actualmente el segundo productor mundial de granos de cacao después de Costa de Marfil. Según el Banco de Ghana, los ingresos por exportaciones de cacao en grano y sus productos durante el primer trimestre de 2011 fueron de USD 859,4 millones, lo que representa alrededor del 61 por ciento de los ingresos totales de exportación en comparación con los USD 682,5 millones al 48,8 por ciento del año anterior. Las políticas públicas han incentivado la producción de cacao. Esto ha generado beneficios económicos para los agricultores y el país en su conjunto. Sin embargo, existen razones para creer que esto podría haber causado una especialización excesiva en algunos casos. Este estudio examina los efectos de la diversificación de cultivos en el bienestar de los productores de cacao de Ghana. Los lugares elegidos para este estudio fueron Suhyen, Asokore y Oyoko, tres pueblos en el distrito de New Juaben de la región oriental de Ghana. Se muestreó un total de 151 hogares utilizando una técnica aleatoria simple. Se diseñaron cuestionarios estructurados y los datos se recolectaron a través de entrevistas personales. Los cuestionarios recopilaron información sobre el bienestar económico de los hogares, la diversificación de cultivos y una serie de otros atributos de los hogares y las granjas con el fin de controlar sus efectos. La información recopilada también proporcionó información general sobre la naturaleza de sus hogares y actividades agrícolas. Los datos se analizaron en una serie de modelos de regresión lineal multivariante que combinaban indicadores alternativos para el bienestar y la diversificación de cultivos. Los hallazgos sugieren que la diversificación de cultivos tiene un efecto positivo en el bienestar, medido por el valor total de la producción y el valor total de los activos. Sin embargo, en el caso del valor total de la producción, este depende en gran medida de la productividad y la capacidad de generación de ingresos de estos cultivos alternativos. Por lo tanto, es recomendable que las políticas de promoción del cacao no pierdan de vista la importancia de los cultivos alternativos para los pequeños productores y se complementen con programas de capacidad que ayuden a los pequeños productores a aprovechar al máximo los beneficios que pueden derivarse de estos cultivos. Los hallazgos también generaron conocimientos claros sobre el cultivo del cacao en sí. La productividad por acre aumentó el bienestar. Y entre los muchos determinantes de la productividad, se destacó la edad de las plantaciones de cacao. Por lo tanto, es prudente que las políticas busquen aumentos en la productividad de la tierra en general y el rejuvenecimiento de las plantaciones de cacao en particular.

Descripción
Palabras clave
CACAO, THEOBROMA CACAO, DIVERSIFICACION, BIENESTAR RURAL, DESARROLLO ECONOMICO, GHANA
Citación