Establishing and sustaining a commercial rabbit farm in the tropics.

Fecha
2018-12
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Editor
Universidad EARTH
Resumen

Meat production has always depended on inefficient systems that degrade the environment we live in through pollution and global warming. In pursuit for better meat productive systems especially in developing countries, new strategical plans need to be implemented. The following project consisted of implementing a new source of protein rather than the traditional animals (cattle, swine, poultry) raised for meat. The project settled for small livestock due to their rapid production, fast growth rates, high feed conversion ratio, less pollution and affordable initial investment. After investigation, it was decided to implement rabbits (Oryctolagus cuniculus). The rabbits were introduced at the Integrated Organic Farm (FIO) located at EARTH University. FIO was the preferred farm because it is spacious, has collaborative workers and the farm’s manager partly sponsored the project. The objective for the project was to establish a rabbit pilot project in FIO as well as elaborate a guide on the sustainability of a rabbit farm. A 175-paged rabbit production manual was written covering 16 important topics in rabbit farming. Unfortunately, the pilot project faced many challenges from diseases to climate change. The breeding stock was bought from San José, which experiences cooler climatic conditions than the hot and humid ones at the project’s location, EARTH University. The heat-stress reduced the rabbits’ appetite which made them lose their corporal condition and productivity. The high humid conditions exposed them to fungal infections while the attack by the virus myxomatosis caused high mortality rate killing four of the ten rabbits. Although there were many complications, the project managed to save six rabbits from its original stock and bought three more. At the end of the project the nine rabbits were slaughtered, the meat was sold to the EARTH community and the money earned was given to FIO to recuperate the initial investment.


La producción de carne siempre ha dependido de sistemas ineficientes que degradan el medio ambiente en que vivimos a través de la contaminación y el calentamiento global. En la búsqueda de mejores sistemas productivos de carne, especialmente en los países en desarrollo, se deben implementar nuevos planes estratégicos. El siguiente proyecto consistió en implementar una nueva fuente de proteínas en lugar de los animales tradicionales (ganado vacuno, porcino, aves de corral) criados para carne. El proyecto se conformó con ganado pequeño debido a su rápida producción, altas tasas de crecimiento, alto índice de conversión de alimento, menos contaminación e inversión inicial asequible. Después de la investigación, se decidió implementar conejos (Oryctolagus cuniculus). Los conejos fueron introducidos en la Finca Integrada Orgánica (FIO) ubicada en la Universidad EARTH. La FIO fue la finca preferida porque es espaciosa, cuenta con trabajadores colaboradores y su administrador patrocinó en parte el proyecto. El objetivo del proyecto era establecer un proyecto piloto de conejos en la FIO, así como elaborar un manual sobre la sostenibilidad de un proyecto de conejos. Se escribió un manual de producción de conejos de 175 páginas que cubre 16 temas importantes en la cría de conejos. Desafortunadamente, el proyecto piloto enfrentó muchos desafíos de enfermedades al cambio climático. Se compró la cría en San José, que presenta condiciones climáticas más frías que de la ubicación del proyecto, la Universidad EARTH, que es muy caliente y húmeda. El estrés por calor redujo el apetito de los conejos, lo que les hizo perder su condición corporal y su productividad. Las altas condiciones de humedad expusieron a los conejos a infecciones por hongos, mientras que el ataque por el virus mixomatosis causó una alta tasa de mortalidad, matando a cuatro de los diez conejos. Aunque hubo muchas complicaciones, el proyecto logró salvar a seis conejos de su cría original y compró tres más. Al final del proyecto, los nueve conejos fueron sacrificados, la carne se vendió a la comunidad EARTH y el dinero ganado se entregó a la FIO para recuperar la inversión inicial.

Descripción
Palabras clave
CONEJO, ORYCTOLAGUS CUNICULUS, CRIANZA, TROPICOS HUMEDOS
Citación