Development and evaluation of activated clay products as mycotoxin adsorbent in livestock feeds.

Fecha
2018-12
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Editor
Universidad EARTH
Resumen

Molds are the predominant cereal damaging flora whose presence can result into mycotoxins such as aflatoxins, ochratoxins, fumonisins, zearalenone (ZEA) and Deoxynivalenol (DON) that affect animals and humans when they consume mycotoxin contaminated feeds and food due to the diversity of their toxic effects and synergetic properties. Aflatoxins are fungus metabolites produced by Aspergillus flavus and Aspergillus parasitucus. A clay-based product designed to sequestrate aflatoxins from animal feeds was developed, evaluated and compared to Toxi-veto; which is an existing mycotoxin sequestrate in the Costa Rican Market. A quick reader Scan and Thin Layer Chromatography were the methodologies used to evaluate the efficiency of the mycotoxin sequestrates and the clay-based product. A survey was designed to know the number of farmers and other stakeholders especially in animal feed industry in Costa Rica who know about mycotoxins and their impact to the health of the animals and the entire sector. An Aflatoxin pitch contest was organized by Life and sight foundation to fund innovative and effective ideas that better eliminated aflatoxin food. Our response was that, Toxisafe had a unique mechanism that is diverse to ensure maximum elimination of aflatoxin from food. Our product came with the capacity to bind aflatoxin through cation exchange capacity and weakening the cell walls of the fungus that produces aflatoxin. This double mechanism allows room to eliminate a large number of the toxins without compromising the important nutrients in the foods of the efficiency (of the two sequestrates (Clay and Toxi-veto) using the Quick reader scan showed no significant difference on the effect of both products on Aflatoxin. However, the efficiency of both products did not reach the minimum level permitted in feeds (20µg/kg). Different methods used to control mycotoxins by most farmers and feed companies in Costa Rica were reported as shown in the pie- charts. 64 % of the farmers and feed processing businesses use different mycotoxin sequestrates. 16 % separate the contaminated feeds from the clean ones, 12 % mix the contaminated feed with the clean one to reduce the concentration and finally 8 % give no treatments to their mycotoxin contaminated feeds.


Los mohos son la flora predominante y dañina para los cereales cuya presencia puede dar lugar a micotoxinas como las Aflatoxinas, Ocratoxinas, Fumonisinas, Zearalenona (ZEA) y el Deoxinivalenol (DON) que afectan a los animales y los humanos cuando consumen alimentos y alimentos contaminados con micotoxinas debido a la diversidad de sus sustancias tóxicas. Efectos y propiedades sinérgicas. Las aflatoxinas son metabolitos de hongos producidos por Aspergillus flavus y Aspergillus parasitucus. Se desarrolló, evaluó y comparó con Toxi-veto un producto a base de arcilla diseñado para secuestrar aflatoxinas de alimentos para animales; que es un secuestrante de micotoxinas en el mercado costarricense. Un escáner de lectura rápida y una cromatografía de capa fina fueron las metodologías utilizadas para evaluar la eficacia de los secuestrantes de micotoxinas y el producto a base de arcilla. Se diseñó una encuesta para conocer el número de agricultores y otras partes interesadas, especialmente en la industria de alimentos para animales en Costa Rica, que conocen las micotoxinas y su impacto en la salud de los animales y en todo el sector. La fundación Life and sight organizó un concurso de lanzamiento de Aflatoxinas para financiar ideas innovadoras y efectivas que eliminen mejor las aflatoxinas en alimentos. Nuestra respuesta fue que, Toxisafe tenía un mecanismo único que es diverso para asegurar la máxima eliminación de las aflatoxinas de los alimentos. Nuestro producto vino con la capacidad de unir las aflatoxinas a través de la capacidad de intercambio de cationes y debilitando las paredes celulares del hongo que produce la aflatoxina. Este doble mecanismo deja espacio para eliminar una gran cantidad de toxinas sin comprometer los nutrientes importantes en los alimentos de la eficiencia (de los dos secuestrados (clay y Toxi-veto) que utilizan el lector de lectura rápida no mostró diferencias significativas en el efecto de ambos, Sin embargo, la eficiencia de ambos productos no alcanzó el nivel mínimo permitido en los alimentos (20 µg / kg). Los diferentes métodos utilizados para controlar las micotoxinas por la mayoría de los agricultores y compañías de alimentos en Costa Rica se informaron como se muestra en los gráficos circulares. El 64% de los agricultores y las empresas de procesamiento de alimentos usan diferentes secuestrantes de micotoxinas, el 16% separan los alimentos contaminados de los limpios, el 12% mezcla el alimento contaminado con el limpio para reducir la concentración y finalmente el 8% no da ningún tratamiento a los alimentos contaminados.

Descripción
Palabras clave
PIENSOS, MICOTOXINAS, ARCILLA, AFLATOXINAS
Citación