Brewing beer with honey : implications analysis and homebrewer´s tool assessment.

Fecha
2017-12
Título de la revista
ISSN de la revista
Título del volumen
Editor
Universidad EARTH
Resumen

The use of honey as an ingredient in the elaboration of beer has not been thoroughly studied. Therefore, the impact honey can have in the brewing process may jeopardize the quality of a beer. In this study, the effect of adding honey on yeast performance, refractometer wort correction factors and the calculation of alcohol by volume (ABV %), was evaluated. For this, two common online home brewing tools were used: “Brewer’s Friend Refractometer Wort Correction Factor Spreadsheet” and Sean Terrill’s “Final Gravity Calculator”. Results indicated that for a specific recipe of beer, concentrations of approximately 5 % are beneficial for the fermentation process, by producing a higher attenuated beer. However, it was not possible to determine the concentration of honey necessary to optimize yeast performance. On the other hand, refractometer wort correction factors reduce as the amount of honey increases, therefore increasing the accuracy of the refractometer. Nonetheless, although tools such as Sean Terrill’s “Final Gravity Calculator” are easily available to home brewers to determine ABV % of their beer, it is recommended that when brewing with honey they use traditional methods of calculation for a more accurate characterization of the beer.


El uso de miel como ingrediente en la elaboración de cerveza, no ha sido estudiado detalladamente. Por ende, el impacto que tiene el uso de miel en el proceso de elaboración, podría comprometer la calidad de la cerveza. En este estudio, el efecto que tiene la utilización de miel, sobre el rendimiento de la levadura, el factor de corrección de mosto y el cálculo para determinar la cantidad de alcohol por volumen (ABV %), fue evaluado. Para esto, se utilizaron dos herramientas comunes para cerveceros caseros, disponibles en línea: Brewer’s Friend Refractometer Wort Correction Factor Spreadsheet y Sean Terrill’s Final Gravity Calculator. Los resultados indican que concentraciones de aproximadamente 5 % de miel, benefician el proceso de fermentación, al producir cervezas más secas, o con mayor atenuación. No obstante, no se logró determinar una cantidad de miel necesaria, para optimizar la atenuación. Por otro lado, los factores de corrección de mosto se reducen conforme incrementa la concentración de miel, por ende, el uso de miel aumenta la precisión del refractómetro. Adicionalmente, aunque herramientas como Sean Terrill’s Final Gravity Calculator estén fácilmente disponible a cerveceros caseros para determinar la cantidad de alcohol por volumen de su cerveza, se recomienda para la elaboración de una cerveza con miel que se utilicen métodos más tradicionales de cálculo para una caracterización más precisa de la cerveza.

Descripción
Palabras clave
CERVEZAS, MIEL, PROCESAMIENTO DE ALIMENTOS
Citación