Evaluating the impact of agricultural transition in the Turkana community of northern Kenya.

Fecha
2017-12
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Editor
Universidad EARTH
Resumen

Transition from nomadism to sedentary or semi sedentary lifestyle is one of the aspects that is currently trending among many nomadic communities in Kenya. This is caused by various aspects such as climate change that no longer allows the community members to have large stocks of livestock for their livelihoods. Due to lack of rains and persistent droughts, many animals have died while a large population of the people has also been imposed to deaths due to hunger and malnutrition. The conditions are worsening year after year due to the degrading environments, which causes water scarcity, drying of pastures, and rangelands, which is becoming a threat to these nomadic communities. The communities in the arid and semi-arid areas are vulnerable and Turkana County is in the most vulnerable areas in the country. Located in the harsh arid region of northern Kenya, the Turkana people face extreme hunger and malnourishment as frequent drought brings crippling food shortages. Turkana has a population of 855 399 of whom 60 % are nomadic pastoralists, 20 % are agro-pastoralists, 12 % are fishermen and the remaining 8 % live in urban areas. Due to the need for alternative sources of livelihoods to improve the way of life at the county level, there has been investment in other activities, which include agricultural crop production. Several organizations are involved in training local pastoralists in crop production techniques as a way of life. This has created a transition where some of the community members have adopted a semi-sedentary lifestyle to concentrate on crop farming while the rest of the nomadic percentage continues with animal rearing. The government, through the ministry of Agriculture is promoting this transition through establishment of irrigation schemes in most parts of the county where agricultural crop production is practiced. Alongside these efforts are also non-governmental organizations such as World Food Relief, Furrows In The Desert Program, Child Fund Kenya, and Kenya Red Cross Society among others. All of them have a similar objective, promoting food security and alternative source of livelihood for the Turkana nomadic community. This work seeks out to evaluate the impact of agriculture in the nomadic Turkana community of Northern.


La transiciĆ³n del nomadismo al estilo de vida sedentario o semi sedentario es uno de los aspectos en tendencia por ahora entre muchas comunidades nĆ³madas en Kenia. Esto se debe a varios aspectos como el cambio climĆ”tico, que ya no permite que los miembros estas comunidades tengan grandes existencias de ganado para su vivienda. Debido a la falta de lluvias y las sequĆ­as persistentes, muchos animales han muerto, mientras que una gran poblaciĆ³n de personas tambiĆ©n ha sido vĆ­ctima de muertes debido al hambre y la malnutriciĆ³n. Las condiciones empeoran cada aƱo debido a que los entornos degradantes que causan la escasez de agua, el secado de pastos y pastizales que se estĆ” convirtiendo en una amenaza para estas comunidades. Las comunidades en las Ć”reas Ć”ridas y semiĆ”ridas son vulnerables y el condado de Turkana se encuentra entre las Ć”reas mĆ”s vulnerables del paĆ­s. Ubicados en la zona Ć”rida y semi -Ć”rida del norte de Kenia, los habitantes de Turkana se enfrentan al hambre extrema y la desnutriciĆ³n, ya que la sequĆ­a frecuente trae consigo una escasez de alimentos. Turkana tiene una poblaciĆ³n de 855,399 habitantes, de los cuales un 60 % son nĆ³madas, un 20 % son agro-nĆ³madas, un 12 % son pescadores y el 8 % restante vive en zonas urbanas. Debido a la necesidad de fuentes alternativas de sustento para mejorar la forma de vida a nivel de condado, se han invertido en otras actividades que incluyen la producciĆ³n de cultivos agrĆ­colas. Varias organizaciones se estĆ”n involucrando en el entrenamiento de los nĆ³madas locales en tĆ©cnicas de producciĆ³n de cultivos como medio de sustento de su vida. Esto ha creado una transiciĆ³n en la que algunos miembros de la comunidad han adoptado un estilo de vida semi- dentario para concentrarse en la agricultura mientras que el resto del porcentaje nĆ³mada continĆŗa con la crianza de los animales. El gobierno a travĆ©s del Ministerio de Agricultura estĆ” promoviendo esta transiciĆ³n a travĆ©s del establecimiento de esquemas de irrigaciĆ³n en la mayor parte del condado donde se practica la producciĆ³n de los cultivos agrĆ­colas. A estas iniciativas tambiĆ©n se encuentran organizaciones no gubernamentales como World Food Relief, Furrows In The Desert Program, Childfund Kenya y Kenya Red Cross Society, entre otros. Todos tienen un objetivo similar; promover la seguridad alimentaria y dar una fuente alternativa de la vivienda para la comunidad nĆ³mada de Turkana.

DescripciĆ³n
Palabras clave
AGRICULTURA DE TRANSICION, AGRICULTURA (PRACTICA), SEGURIDAD ALIMENTARIA, NOMADISMO, KENIA
CitaciĆ³n