Developing an intergrated pest management manual for some of the important crops in Rwanda.

Fecha
2017-12
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Editor
Universidad EARTH
Resumen

Pests are a major challenge that Rwandan agriculture face, that leads to low production of most of the crops. This is due to lack of adequate knowledge about pest control strategies and how to effectively apply them. On the other hand, proper use of personal protective equipment during agrochemicals handling has been observed to be a challenge among the farmers. This study aims at addressing these problems through a field survey with some of the country farmers and elaboration of a pest control manual for the famers in Rwanda. Firstly, a survey was conducted in Southern, Northern and Eastern provinces of Rwanda with fifty farmers to assess farmers ‘perception and knowledge about methods used to control the major pests of four important crops produced in Rwanda which are; coffee, maize, beans and Irish potatoes. The results indicated that the farmers used different methods to control different pests in their farms and stores. Generally for the pests that affect beans, the majority between 55 % and 90 % of the farmers did not use any method to control bean fly, yellow mosaic virus and bean stem maggot, except for black aphids where 40 % of the famers used chemical method to control this pest. Combination of chemical and cultural method is also used. For potato tuber moth, 50 % of the farmers used cultural method and 40 % did not use any method. For the corn farmers, about 30 % to 70 % used chemical method to control leaf aphids, maize grain weevil, and African maize stem borer in exception of fall armyworm where 60 % of the farmers did not use any control measure and 30 % used cultural methods. In case of coffee, about 50 % to 70 % of the farmers used chemical insecticides to control white coffee stem borer, coffee berry borer and antestia bug, and others used combined method of biological and cultural. On the use of protective equipment when handling agrochemicals, only 4 % of the farmers use incomplete equipment. The information collected, served as basis for the elaboration of the pest control manual, which will be a guide for the farmers to control the above-mentioned pests. The manual is in a simple English for better understanding of farmers.


Las plagas siguen siendo un reto importante que enfrenta la agricultura ruandesa, eso lleva a una baja producción de la mayoría de los cultivos. Esto se debe a la falta de conocimientos suficientes acerca de las estrategias de control de plagas y cómo aplicarlas efectivamente. Por otra parte, se ha observado que el uso adecuado del equipo de protección durante el manejo de agroquímicos es uno mayor desafío entre los agricultores. Este estudio tiene como objetivo dar solución a estos problemas, partiendo de la encuesta que se aplicó a los agricultores del país y así elaborar un manual de control de plagas para ellos. Para cumplir dicho objetivo, se realizó una encuesta en las provincias de Sur, Norte y Este de Ruanda con cincuenta agricultores con el fin de conocer los métodos utilizados en control de plagas de los cuatro cultivos importante producidos en Ruanda; café, maíz, frijoles y papas. Los resultados indicaron que los agricultores utilizan diferente métodos para control de plagas tanto en fincas así como en almacenaje. Generalmente para control de plagas que afectan frijoles, la mayoría entre 55 % y 90 % de los agricultores no utilizan ningún control para la mosca del grano, virus del mosaico amarillo del frijol y gusano del tallo del frijol, excepto para los pulgones de frijol negro el 40 % utilizan insecticidas, el 30 % utiliza métodos culturales. En el caso de la polilla de la papa, el 50 % usan el método cultural y el 40 % no utilizan ningún método. Para los agricultores de maíz, entre 30 y 70 % utilizan insecticidas para controlar los pulgones de hoja de maíz, el gorgojo del grano y taladro africano del tallo del maíz, en excepción para el gusano del ejército de otoño, el 60 % de agricultores no usan ningún método de control y el 30 % de los agricultores utilizan el método cultural. En caso de café, entre 50 % y 70 % de los agricultores utilizan insecticida químicos para controlar barrenador del tallo del café, la broca de la baya y el bicho de antestia, y otros combinan los métodos biológicos y culturales. En cuanto al uso de equipo de protección durante la aplicación de agroquímicos, sólo el 4 % de los agricultores usan el equipo incompleto La información recogida fue analizada y sirvió como base para la elaboración del manual de control de plagas, el cual guiará a los agricultores en el control de las plagas antes mencionadas. El manual está en un inglés sencillo para facilitar la comprensión de los agricultores.

Descripción
Palabras clave
MANEJO DE PLAGAS, MANUALES, CONTROL DE PLAGAS, RUANDA
Citación